Bine ai venit! Intra in contul tau sau Fa-ti cont GRATUIT

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe...
1 Answers

Termometru cu mercur spart

Pacient: 1728 vizualizari , ,
General

Buna seara!

Am o mare problema: copilul meu de 2 ani a spart un termometru si din cate stiu eu mercurul este periculos.

Cum trebuie sa procedez ca imi e frica sa nu intre in contact cu el?

1 Raspunsuri 1. Elena in data de Jun 11, 2013

  Uite citeste asta poate te ajuta:
  Dacă întîmplător spargeți termomtrul, iar conținutul său s-a împrăștiat trebuie de știut că:

  – Bulele de mercur se vor colecta cu un lipici, sau bande lipicioase.

  – Acoperiți căile respiratorii cu un tifon înmuiat în apă pentru a micșora doza de mercur inhalată.

  – Luminați locul unde s-a spart termometru cu o lanternă, astfel, bulele de mercur lucesc și va fi mai ușor să le colectați.

  Important este de remarcat faptul că mercurul lichid nu este periculos pentru organism , dat fiind faptul că el nu se asimilează în sistemul digestiv.

  Dacă copilul a înghițit bule de mercur ele cum au intrat în aceeași formă vor ajunge în olița copilului. Acest fapt nu reprezintă un motiv de a nu vă adresa la medic.

  Se poate întîmpla ca mercurul să lezeze tubul digestiv al copilului. Din acest motiv, cum ați observat că copilașul a înghițit mercur, solicitați ajutor medical.

  Cei mai periculoși pentru sănătate sunt aburii de mercur, pe care noi îi putem inhala prin căile respiratorii.

  Mercurul trece din stare lichidă în stare gazoasă la temperaturi mai mari de 18 °С, astfel, dacă s-a spart termometrul, mai întîi vom deschide geamul pentru ca aburii să iasă afară și vom răci camera (includem condiționerul).

  – Aerisire cît mai multă. Asigurați-vă că camera în care s-a spart termometru este închisă, iar copiii nu au acces.

  – Nu faceți curent, astfel, veți favoriza răspîndirea aburilor de mercur prin casă.

  – În nici într-un caz bulele de mercur nu se vor strînge cu o cîrpă sau cu aspiratorul. În aspirator, mercurul se încălzește și favorizează răspîndirea aburilor prin toată locuința.

  – Pentru a neutraliza mercurul (dacă bulele au ajuns în locuri inaccesibile: crăpături, covor, etc.), putem pregăti soluție și turna în locurile de unde nu putem strînge bulele:

  1 litru apa fiartă răcită

  40 gr. săpun de casă

  50 gr. sodă de mîncare

  – Tot în acest scop este utilă soluția de permanganat de potasiu, dar după prelucrarea suprafețelor cu astfel, de soluție vor rămînea pete.

  Prelucrarea cu astfel de soluție este binevenită, chiar dacă, am strîns, cu lipici, toate bulele, deoarece pe suprafață pot rămînea balonașe de mercur foarte mici, pe care nu le putem vedea, iar soluția le va neutraliza.

  – Covoarele pe care s-a spart termometru țineți-le afară cît mai mult timp, pentru ca bulele de metal să se evapore complet și să nu infecteze locuința.

  Dacă, termometrul a fost spart și nu ați observat din start acest lucru, atunci va puteți adresa la serviciile specializate (serviciul situațiilor excepționale) pentru ca să vină la domiciliu să măsoare nivelul de aburi de mercur din casă.

  Specialiștii spun că un termometru spart și nestrîns nu poluează mediul mai mult decît normele standard admisibile, dar totuși aceasta nu constituie un motiv ca să neglijăm strîngerea minuțioasă a acestui metal periculos.

  Prin ce e dăunător mercurul ? Intoxicația cu mercur e periculoasă anume prin faptul că, acest metal e foarte greu de scos din organism. Pe lîngă aceasta, ea se manifestă în timp și nu momentan.

  Astfel, persoanele afectate pot simți dureri de cap, vomă, diaree, ridicarea temperaturii corpului, apariția leziunilor pe gingii (în primele 72 ore de la contact).

  După ce a avut loc o intoxicație cu mercur, acest metal migrează spre celule nervoase, unde se și depune, iar jerfele vor fi nervoși, iritați, vor apărea trepat boli ale sistemului nervos. Sistemul urinar va fi afectat și el, deoarece mercurul este eliminat prin rinichi și poate să lezeze celulele rinichilor.

  Pentru a elimina mercurul, e necesar de adresat la medic, dar pînă atunci de consumat cît mai multe lichide, pentru a favoriza expulzarea lui din organism.

  Intoxicația cu mercur poate fi depistată prin analize speciale ale sîngelui. Prezența în organism al acestui metal greu duce la schimbări biochimice în sînge, care pot fi evidențiate în condiții de laborator.

  Dar soluția cea mai bună a unei probleme este prevenirea ei, deci, dragi părinți, străduiți-vă să țineți cît mai departe de copii, termometrele cu mercur, sau schimbați-le cu cele electronice sau cu infraroșu. Va doresc sănătate.

  0 Voturi Thumb up 0 Voturi Thumb down 0 VoturiRaspundeti la intrebare