Bine ai venit! Intra in contul tau sau Fa-ti cont GRATUIT

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe...
2 Answers

Polip vezica biliara

Pacient: 2275 vizualizari Bolile aparatului digestiv

La un control de rutina mi-a fost descoperit un polip5mm ecografic la vezica biliara…nu am dureri sau vreo alta problema medicala. as dori sa stiu daca si care sunt sansele sa devina malign sau daca se impune operatia urgenta.

Cum ar trebui sa procedez in continuare?

Va multumesc

2 Raspunsuri



  1. Bujor Gabriel in data de Nov 25, 2012

    Avand in vedere faptul ca nu a fost instituit niciun tratament specific, nu aveti de ce sa va alarmati. In cazul in care ar fi existat vreun risc, cu siguranta ar fi fost adoptata o alta conduita.

    Polipul, in general, este o afectiune benigna, cu sanse mici 5% de a se maligniza. Este bine, totusi, sa il monitorizati cel putin o data la 6 luni, pentru a-i observa evolutia.

    In ceea ce priveste operatia, aceasta nu poate fi indicata decat de catre medicul care v-a efectuat echografia sau de un medic chirurg. Pozitionarea polipului este cea care determina efectuarea unei operatii, pentru a nu se ajunge la alte complicatii.

    +2 Voturi Thumb up 0 Voturi Thumb down 0 Voturi



  2. Trajkovski Aleksndar Sasha in data de Jan 09, 2013

    Buna seara,

    Polipii benigni, ca sa zicem asa, sunt in principiu colesterinici. Se asociaza cu colesteroloza, de obicei sunt mai mult de 3 polipi si sub 1 cm in dimensiuni. Unii dau ca procent 90-95 dintre toti polipii. Nu au potential malign.
    Restul procentului e alcatuit de polipii inflamatori, hiperplastici, fibrosi, din tesut limfoid si adenomatosi tumori benigne veziculare. Dintre acestea din urma, adenoamele sunt cele mai des intalnite tumori benigne de la nivelul colecistului. E discutabil daca sunt leziuni premaligne sau nu.
    Bun, deci majoritatea polipilor sunt sub 1 cm. Sa le zicem polipii buni. In cazul in care exista astfel de polipi in colecist si simptome asociate sindrom dispeptic biliar, durere in etajul abdominal superior, cefalee si altele, ar trebui practicata colecistectomia. Deci polipii simptomatici de operat in orice caz. Daca, astfel de polipi buni sunt asimptomatici, ar trebui tratati dupa cum urmeaza a se vedea si schema.
    Primul caz, polipi buni asociati cu calculi de operat. Cazul doi, polipi buni fara calculi de urmarit. In functie de varsta, la pacient peste 50 ani – de operat. Sub 50 ani – de urmarit la 6-12 luni ecografic. De aici si cazul trei, daca polipul bun creste repede in dimensiuni – de operat. Cu steluta, la pacientii sub 50 ani care au colici biliare si ceva polipi, de tratat simptomatic si cu dieta.
    Restul polipilor peste 1 cm – de operat.
    La fel cum ar trebui operat si colecistul care are modificari ale mucoasei vizibile ecografic. Exista opinia ca unii ecografisti experimentati pot diferentia un polip bun de unul rau. In ajutor, polipii sesili si cu baza larga de implantare, polipii cu pedicul lung, sau localizati la nivel infundibular sau cei asociati cu modificari ale mucoasei pot fi incadrati la polipi rai. Si ar trebui musai operati.
    Se pot trage astfel niste concluzii.

    0 Voturi Thumb up 0 Voturi Thumb down 0 Voturi



Raspundeti la intrebare